Hvilket kart trenger du?

Når du skal søke for en byggesak må du i de fleste tilfeller vise hvilken eiendom som søknaden handler om, da må du får tak i et kart som kan brukes og det heter situasjonskart. Standarden er at det skal ikke være eldre enn ett år når det brukes i søknaden. I selve søknaden blir en redigert versjon sendt inn som en situasjonsplan. Det er ofte lett å få tak i, men hvordan varierer fra kommune til kommune. Målestokken som brukes er ofte 1:500 eller 1:1000, kommunen din kan ha et krav til dette.

Situasjonskart kan ofte hentes gratis ved selvbetjening i kommunens karttjenester, det kan også være mulig å få en kundebehandler/saksbehandler fra kommunen til å sende deg dette på epost om du kontakter til kommunen. Det er kommuner som krever at du bestiller dette elektronisk mot betaling. Hvis du ikke er sikker på hva som gjelder for din kommune er det bare å ringe dem og si at du trenger et kart til byggesøknaden, og da spør gjerne samtidig om eierliste/naboliste og reguleringsplan med bestemmelser, slik at du får alt på én gang.

Guide til å hente situasjonskart på nett

Vi kan dessverre ikke ha veiledere for alle kommuner da det varier veldig og av og til oppdateres systemene, noe som ofte er bra men i noen tilfeller stemmer heller ikke kommunes veileder med dagens system. Under har vi samlet noen tilfeller. Klarer du ikke å finne frem til situasjonskartet for din eiendom er det bare å ta kontakt med kommunen så hjelper de deg.

Kommuner med selvbetjent/gratis situasjonskart

Er du heldig, tilbyr kommunen din situasjonskart via en brukervennlig tjeneste som Kommunekart. Det gjør flere kommuner i Rogaland og for disse er det gratis og lett å få tak i kartet.

Rogaland
 • Forsand
 • Gjesdal
 • Hjelmeland
 • Klepp
 • Kvitsøy
 • Randaberg
 • Sandnes
 • Sola
 • Stavanger
 • Strand
 • Time

For kommunene i listen over er det denne linken som gjelder: https://www.kommunekart.com/klient/GreaterStavanger/

Andre kommuner som bruker Kommunekart
Fremgangsmåte for Kommunekart

Her er fremgangsmåten med et eksempel fra Sola kommune.

Første steg er å søke etter din eiendom og velge «Bestill kart» fra menyen til høyre.

Bestille situasjonskart - Sola kommune

Neste steg er å velge at du vil ha et situasjonskart under «Produkt», arkstørrelse og målestokk velges automatisk men kan endres om nødvendig.

Bestille situasjonskart - Sola kommune

Så er det bare å skrive inn e-post adressen din og klikke «Bestill kart»

Bestille situasjonskart - Sola kommune

Etter at du har bestilt kommer det straks en epost med flere dokumenter, ofte vil det være:

 • Kommuneplantkart
 • Reguleringsplankart
 • Situasjonskart
 • Kommuneplanbestemmelser
 • Følgeskriv
Trondheim kommune

Det er mulig å hente situasjonskart fra Trondheim kommune via deres avanserte (og litt utdaterte) kartløsning,  noe som for øyeblikket er mulig via deres moderne men enklere kart.

https://kart5.nois.no/trondheim/Content/Main.asp?layout=trondheim&time=1515486392&vwr=asv

Kart over Trondheim

Start med å søke etter eiendommen, er det kun et resultat går kartet rett til riktig eiendom. Neste steg er utskrift.

Klargjøring av utskrift for situasjonskart

Her må innstillingene for utskriften føres inn eller endres, som blant annet målestokk og riktig adresse. Etter det er det bare å trykke «Klargjør» og situasjonskartet blir laget.

Kommuner med gebyr for situasjonskart

Skedsmo kommune

Skedsmo kommune tilbyr to forskjellige situasjonskart der det vanlige må kjøpes og skal brukes ved bygge- og delesaker, der får du situasjonskart, naboliste og reguleringsbestemmelser. Det koster 2780 kroner (mai 2019).

Skal du søke om mindre tiltak som innvendig bruksendring som ikke medfører nye bruksenheter, fasadeendring, (kun) riving, seksjonering etc. så kan du bestille et forenklet situasjonskart gratis.

Da er det bare å følge linken under og velge å bestille enten et vanlig eller forenklet situasjonskart.

https://www.skedsmo.kommune.no/Teknisk-sektor/Kart/Situasjonskart/

Øvre Eiker kommune

Øvre Eiker kommune krever at det bestilles en situasjonsplanpakke for søknadspliktige tiltak. Prisen på dette er 1550 kroner for 2019.

Pakken inneholder blant annet situasjonskart, naboliste og reguleringsbestemmelser. Mer informasjon og bestillingsskjema er på kommunens nettside.

https://ovre-eiker.kommune.no/bygg-eiendom/kart-oppmaling/Sider/Kjøp-av-kart-og-eiendomsinformasjon.aspx

Oslo kommune

I Oslo kommune koster situasjonskart 650 kroner (2019)

https://www.byggesak.com/basket.aspx

Kan også være tilgjengelig fra Ambita.no og e-torg.no

Ski kommune

Ski kommune har forskjellige priser for situasjonskart, fra 820 –  2490 kroner (2019), vi anbefaler at kommunen kontaktes for å bestille det som passer ditt prosjekt.

https://www.ski.kommune.no/teknisk-og-eiendom/geodata-og-oppmaling/kart-og-eiendomsdata/

Naboliste

Når du har bestilt situasjonskartet så kan det være at du også får med nabolisten som trengs ved nabovarsel. Skulle du ikke ha fått det sammen med kartet så kan vår veileder være til hjelp.